Alt stil de a calatori

Istanbul

Shopping in Istanbul

Renumele Marelui Bazar a pus Istanbulul pe harta celor mai importante destinatii pentru shopping datorita magazinelor elegante si a celor in care se vand antichitati.

Cand mergem la cumparaturi?

In Istanbul, puteti merge la cumparaturi aproape la orice ora. Unele bazare au ore speciale de acces, insa vor exista intotdeauna magazine care sunt dispuse sa serveasca clientii si la ore tarzii din noapte.

Unde mergem la cumparaturi?

Orice tur al orasului va incepe inevitabil cu Marele Bazar. Foarte interesante sunt si magazinele de lux de pe Kapaliçarsi Caddesi, drum ce duce la intrarea in Bazar. De asemenea, nu trebuie omise magazinele din Arasta Bazaar si din Avrupa Pasaji. Impatimitii cumparaturilor nu trebuie sa rateze magazinele situate pe strazile laturalnice, deoarece aici va puteti targui cu vanzatorii.
Un alt bazar, Misir Carsisi (inchis duminica) din Eminönü, este un loc pe care nu trebuie sa il ratati, desi de la mirodeniile exotice pe care le comercializau initial, s-a trecut la tricouri etc. Pentru ceramica, produse artizanale si cadouri expuse in vechile medrese, mergeti la Sanatlari Çarsisi, vizavi de Moscheea Albastra. Istiklal Caddesi este o strada plina de cafenele, magazine de haine, librarii. Magazinele de pe Tesvikiye Caddesi si de pe stradutele din jur sunt incarcate de produse de firma, ca Mudo, Emporio Armani, Vakko, si Beyman.
In Istanbul, veti gasi numeroase piete in care se afla o gama de produse de la tricouri, antichitati, la fructe proaspete, peste etc. O plimbare prin aceste piete reprezinta un prilej de a descoperi aceasta cultura complexa. Exista o piata de antichitati intre Sahaflar si Marele Bazar in fiecare duminica, Piata Horhor, si una in Çukurcuma Sokagi din Cihangir, zilnic. Targul de produse artizanale care se tine duminica in Ortaköy a devenit un loc preferat pentru vanzarea bijuteriilor.
Daca va place cuprul si tineti neaparat sa cumparati un set de boluri din cupru hamam sau o tava din cupru pentru o masa à la Turque, mergeti la Cadircilar Caddesi. Daca vreti sa va intoarceti acasa cu suveniruri din aceasta experienta care se numeste Istanbul, puteti merge, in afara de Marele Bazar, la Arasta Bazaar din spatele Moscheei Albastre, la Centrul pentru obiecte artizanale Istanbul Sanatlari Çarsisi sau la Avrupa Pasaji din Balikpazari.

Ce putem cumpara ?

Primul lucru la care se gandeste orice turist care merge in Istanbul pentru cumparaturi sunt covoarele: fie un kilim fie un covor tribal, apoi atrag produsele din ceramica, mirodeniile, hainele etc. In Turcia sunt fabricate cele mai bune produse din piele din Europa, comparabile calitativ cu cele din Italia. Toate produsele fabricate aici se fac la comanda, astfel ca puteti cumpara o haina sau o pereche de pantaloni unicat. Pe toata intinderea Kalpakçilar Caddesi din Marele Bazar stralucesc metalele pretioase de la Nuruosmaniye Gate pana la Bayezit Gate.
Aici puteti achizitiona antichitati la care primiti si certificate de autenticitate, ceea ce va ajuta la vama. In afara de antichitati, mai puteti cumpara fete de perna, fete de masa brodate, servicii de cafea decorate etc.